טיפול פסיכותרפי אינטגרטיבי ויצירתי פרטני
הטיפול הנעשה באמצעות שיחות שבהן זוכה המטופל להקשבה אמפאטית. בשיחות אלו מתאפשר לו להיפגש עם רבדיו הפנימיים, להיות מודע למורכבות שבהם לשאת ולתת עם עצמו ללא שפיטה וביקורת. על ידי כך כך להרחיב את אפשרויות הבחירה אשר בידו.
הפסיכותרפיה היצירתית והאינטגרטיבית נשענת על מספר גישות בפסיכותרפיה, הגישה הדינמית וההתייחסותית בשילוב כלים יצירתיים וכלים מהפסיכותרפיה ההתנהגותית(CBT) המאפשרות הסתכלות אחרת על הקשיים ועבודה עם רבדים בלתי מילוליים, עם הצדדים המודעים והפחות מודעים שלנו.
כל זאת בהתאם לאופיו של המטופל וצרכיו.
טיפול זוגי
הקשר הזוגי הוא הקשר המשמעותי עבורנו, יחד עם זאת שימור הקשר אינה פשוטה. עם הזמן, נוצרים מתחים רבים בזוגיות. ההנחה היא כי דפוסי ההתנהגות שלנו מושפעים מחוויות אותן חווינו בעברנו בשלבים מוקדמים של חיינו, תוך אינטראקציה עם דמויות משמעותיות בעבר.
הטיפול הזוגי מציע דרכים מגוונות לטפל בקשיים בזוגיות כגון ליקויים בתקשורת, איבוד האינטימיות, מאבקי כוחות, מריבות בלתי פוסקות ועוד.
הטיפול הזוגי מבוצע בשיתוף שני בני הזוג (פגישות משותפות של שניהם עם המטפל). במקרים מסוימים יש אפשרות גם לפגישות נפרדות של כל אחד מבני הזוג אך תוך כדי ידיעה והסכמה של בן הזוג האחר.
בטיפול הזוגי אני נעזרת במספר גישות:
הגישה המערכתית דינמית - היוצאת מתוך נקודת מוצא שהתהוותם של קשרים זוגיים יוצרת אצל כל אחד מבני הזוג דימויים מופנמים של זוגיות והורות. אשר מהווים בסיס ל”ריקוד הזוגי” ולדפוסי התנהגות בתוך הזוגיות. הטיפול מזהה “תפקידים” שהתקבעו אצל כל אחד מבני הזוג (למשל "מאשים ו"נאשם", "עוזר" ו"נעזר" ) ומאפשר להם לצאת מהתפקיד המוכר ולעצב מערכת חדשה.
הגישה ההתייחסותית - המדגישה את חשיבות ההכרה ההדדית בסובייקטיביות של השני, היחד והלבד, התלות והעצמאות.
שיטת האימגו - הרעיון בבסיס שיטת האימגו הוא ששני בני הזוג בוחרים אחד את השני בכדי לרפא את פצעי הילדות של עצמם. עם הזמן מתחילים להרגיש שאותו בן זוג שנבחר בכדי לרפא את פצעינו בעצם שב ופוצע אותנו באותו פצע נושן. הטיפול בשיטת האימגו משלב טכניקות שונות לתרגול, הן במהלך הפגישות בקליניקה, והן בהתנסות וחוויה משותפת של בני הזוג בביתם. דרך טיפול זו דואגת ליצירת ביטחון ושינוי אווירה בזוגיות ומאפשרת, להתבונן בבן הזוג להבינו ולסייע לו לטפל בפצעיו. לצאת מעמדה של האשמה והתבצרות הדדית ומאפשרת לנו לראות כיצד כל אחד מבני הזוג יכול ליטול אחריות על החלק שלו בקונפליקט הזוגי.
טיפול משפחתי
בטיפול המשפחתי אני משלבת בין שתי גישות עיקריות:
1. הגישה המערכתית :
גישה המבוססת על תפיסת עולם דינמית האומרת שאי אפשר להסתכל על פרט אחד במשפחה מבלי לראות את כל יתר החלקים והפרטים. כל פרט במשפחה יובן רק בקונטקסט הרחב של המשפחה כולה או אפילו בהקשר הרחב יותר של הבין דוריות במשפחה לכן ההסתכלות היא מעגלית ולא ליניארית. כלומר התנהגותו והרגשתו של כל אחד מבני המשפחה משפיעים על כל אחד מחבריה ומושפעת באופן ישיר מכל בן משפחה אחר. מה שקורה לכל אחד מבני המשפחה משפיע כמובן גם באופן ישיר על האווירה במשפחה.
2. הגישה המבנית :
גם גישה זו רואה קשר בין המשפחה וחלקיה אך מתייחסת בעיקר לשלבי ההתפתחות של המשפחה. רוב הבעיות במשפחה צצות בדרך כלל על פי גישה זו בשלבי המעבר, כי אז המשפחה צריכה לעבור ארגון מחדש בכדי לגדול ולשמור על הרצף. בדרך כלל יש כוחות שרוצים לשמר את הקיים אבל יש גם כוח הרוצה להתקדם. על פי גישה זו שמייצג אותה מנושיין ,לכל משפחה יש תת מערכות. למשל תת מערכת ההורים ותת מערכת האחים. לכל תת מערכת יש פונקציות משלה, ועל כן חשוב שכל תת מערכת תהייה מובחנת ותוכל לתפקד.
על פי גישה זו האינטראקציות שנוצרות בחדר ולא הדיבורים הם עיקר הטיפול. ההתעסקות בטיפול היא בעיקר במבנה, במקום ובגבולות ופחות בתוכן. ההתמקדות היא ב"כאן ועכשיו" .
טיפול בילדים מגיל 4 וביה"ס היסודי
הורים לילדים בגיל הרך נתקלים לעיתים בקשיים שונים של הילד. קשיים הקשורים בנושאים של פחדים שונים, שינוי בהתנהגות, אגרסיביות או לחילופין התכנסות. לעיתים הקושי הוא קושי חברתי ולעיתים הקושי מתבטא בדרכים אחרות.
הטיפול בילד נערך לפי השלב ההתפתחותי שבו הוא נמצא, ולפי מה שמתאים לו ולמשפחתו. הטיפול בילדים נעשה באמצעות משחק ובאמצעות יצירה והבעה בהתאם להעדפות הילד.
לעיתים הטיפול הוא דיאדי, כלומר טיפול הנערך במשותף יחד עם האם או האב. ההורה והילד משחקים ביחד ותשומת הלב על האינטראקציה שבמשחק המשותף.
ולפעמים הטיפול הוא עם הילד בלבד ,ומתקיימות שיחות של הדרכת הורים בנפרד.
טיפול בבני נוער בגיל ההתבגרות
גיל ההתבגרות הינו מעבר מילדות לבגרות, ומלא בקונפליקטים.
הרצון בעצמאות מול התלות, הצורך ביצירת זהות ייחודית מול הרצון להשתייך לחברת השווים."
בנוסף עולים ומציפים נושאים רבים הקשורים בדימוי הגוף בדימוי ובערך העצמי ,בזהות המינית ובהתאהבות.
בעיות אכילה למיניהן, בעיות התנהגות, חרדה, דיכאון מצבי רוח קיצוניים, כעסים, קשיי תפקוד והסתגלות למסגרת, קשיים חברתיים, סגירות, הסתגרות ועוד.
לעיתים הנער או הנערה מחפשים מקום ששם יוכלו להתלבט עם עצמם בשיתוף של אדם שאינו חלק בלתי נפרד מחייהם, ולפעמים הצורך הוא דווקא של ההורים לקבל סיוע והדרכה בהתמודדות עם התקופה הקשה.
כך שלעיתים העבודה היא עם המתבגר או המתבגרת (לצד הדרכת הורים מדי פעם), ולעתים התשובה היא בהדרכת הורים בלבד.
הדרכת הורים מגיל שנתיים
אני רואה בקשר עם ההורים והדרכתם חלק בלתי נפרד מהטיפול בילד, ועל כן הדרכת הורים מהווה בדרך כלל חלק מהטיפול , אך יחד עם זאת לעיתים הן בעבודה עם נוער שאינו מעוניין להגיע לטיפול, והן בשאלות הקשורות בגיל הרך פגישות הדרכה עם ההורים יכולים לשנות אווירה וקשר בין הורים וילדיהם.
טיפול ממוקד לקבלת החלטות ופתרון קונפליקטים
לעתים אנשים מבקשים סיוע בנושא מאד ספציפי ומחפשים טיפול נקודתי לאותו הקונפליקט ,מבלי לגלוש לטיפול ארוך. במקרים אלו אפשר לשלב מגוון של כלים המאפשרים התייחסות וזווית ראיה שונה לקושי.
אחת מהשיטות לטיפול קצר נקראת RGFT= Reference Group Focused Therapy , זוהי שיטת טיפול קצרת מועד (החל ממפגש אחד ועד כ-20 מפגשים) . השיטה מתייחסת להשפעות של אנשים וקבוצות שהפנמנו במשך השנים, ועל כן רב ההחלטות שאנו מחליטים נובעות מהשפעות אלו. הקונפליקטים הפנימיים והחיצוניים שבחיינו הן בעצם קונפליקטים בין דמויות או קבוצות מופנמות ובכדי לפתור קונפליקטים אלו עלינו לערוך היכרות עם אותן הדמויות, להבין את הנפרדות שלהן מאתנו אך גם להשלים עמן.
בטיפול ב- RGFT יש למטופל מקום מרכזי והמטפל רק מלווה אותו בדרכו ובהחלטותיו.
בעבודה הממוקדת אני נעזרת על פי הצורך גם בכלים של c.b.t (טיפול התנהגותי קוגניטיבי), בקלפים השלכתיים ומטאפוריים ובשילוב של שיחות עם כלי עבודה יצירתיים כמו ציור, כתיבה, עבודה עם חפצים, משחקי תפקידים, עבודה עם דמיות מופנמות , החצנה, פסיכודרמה, קלפים טיפוליים, הרפיה דמיון מודרך ועוד.